Jacob A. Riis. Light in Dark Places

Aktuel udstilling: 21.01 - 14.05. 2017

I foråret 2017 viser Ribe Kunstmuseum en udstilling om Jacob A. Riis, som blev kendt for sit banebrydende fotojournalistiske arbejde i USA i tiden omkring forrige århundredeskifte.

"Mig skrubber. Lille Katie". 1891-92. Museum of the City of New York.

I mange år har man i USA applauderet Jacob A. Riis (1849-1914) for hans fotojournalistiske arbejde, der i tiden omkring det forrige århundredeskifte var med til at belyse og forbedre elendige sociale forhold for tusindvis af mennesker i den hastigt voksende amerikanske storby New York.

Som journalist skrev Riis om livet i byens slumområder og om de uhyrlige konsekvenser, som den stigende fattigdom førte med sig for tusindvis af mennesker, der var immigreret til USA. Uhumske levestandarder, arbejdsløshed, kriminalitet og sundhedsfarlige forhold var integrerede dele af hverdagen hos mange immigranter, der således hurtigt fik bagsiden af drømmen om ”Den Nye Verden” mod vest at mærke. Og da Riis i slutningen af 1880’erne begyndte at tage fotografier fra slumkvartererne på New Yorks Lower East Side, kom der pludselig virkelige ansigter på den nød og elendighed, man hidtil kun havde kunnet læse om i aviser og blade, høre om fra mund til mund eller forsøge at forestille sig i sin fantasi.

Det fotojournalistiske arbejde blev et skelsættende vendepunkt for Riis. På kort tid skabte han sit livsværk, hvor håbet om at forbedre de fattiges trøstesløse levevilkår var drivkraften. Riis fik stor succes med sine illustrerede foredrag, som han rejste USA tyndt med frem til sin død. Beretningerne om personlige oplevelser i New Yorks slum og den - på daværende tidspunkt - ejendommelige måde at fortælle om, hvordan byens såkaldte ”anden halvdel” (som også er titlen på en bog, Riis udgav i 1890) levede - altså de fattige, de rigtigt fattige - satte markante og afgørende spor i det amerikanske samfund. Senere skulle Riis’ arbejde være med til at bevirke sociale reformer, hvilket ikke kun ændrede den sociale dagsorden. Fremadrettet fik det også reel indflydelse på amerikansk politik.

På udstillingen Jacob A. Riis. Light in Dark Places vil fotografier, tekstuddrag, magasiner, breve og fotografiske artefakter belyse Jacob A. Riis’ arbejde. Til sammen fortælles på unik vis historien om et pionerarbejde og samtidig en vigtig del af amerikansk historie.

Udstillingen er oprindeligt udarbejdet af Museum of the City of New York. Sidenhen er den blevet vist på Library of Congress, Washington D.C. og i Kunstforeningen GL STRAND i København.

Udstillingen er støttet af Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond, A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal og Terra Foundation for American Art.

Vi fortæller gerne mere om udstillingen og Jacob A. Riis
Bestil en omvisning på telefon +45 75420362 eller på e-mail: post@ribekunstmuseum.dk.

Udstillingens amerikanske kurator fortæller
Kunsthistoriker Bonnie Yochelson har i flere årtier arbejdet med Jacob A. Riis. Klik her for at høre hende fortælle om sit passionrede arbejde samt om udstillingen Light in Dark Places.

I Riis' fodspor
Hos VisitRibe kan man bestille en guided tur, hvor man føler Riis' barndoms- og kærlighedshistorie gennem Ribes brosensbelagte gader. Klik her for yderligere information.