Et foredrag i Dagmarssalen, Askov Højskole 1903

Erik Henningsen (1855-1930)

Et foredrag i Dagmarssalen, Askov Højskole 19031903

  • Olie på lærred, 66,5 x 88 cm
  • RKMm0072
  • På magasin

En højskolefortælling

Erik Henningsens billede fortæller om oprettelsen af en af Danmarks første højskoler, Askov Højskole. Den blev grundlagt 1865, som en videreførelse af Danmarks første folkehøjskole, som var blevet oprettet i 1844 i Rødding på initiativ af Christian Flor.

Højskolernes mand

På talerstolen står Askov Højskoles første forstander Ludvig Schrøder (1836-1908). Han var med til at forme nogle af de værdier og traditioner, der med tiden er blevet indbegrebet af den danske højskole og som på mange måder er blevet grundlaget for det moderne danske samfund. Schrøder var højskoleforstander ved Askov i næsten 40 år.

Prominent forsamling

I Dagmarsalen sidder en række kendte personer fra højskoleverdenen, bl.a. den unge Niels Ebbesen Grue (foran talerstolen), der tyve år senere tegnede Vejen Kunstmuseum. I forsamlingen ses også Hans Frederik Hansen, Axel Helweg, Jenny la Cour, Marius Kristensen, Jørgen Rasmussen Kirkebjerg, Heinrich Nutzhorn, Poul la Cour, H.F. Feilberg, Poul Bjerge, Niels Ebbesen Grue. Ludvig Schrøders familie er også til stede; Hustruen Charlotte Schrøder, datteren Ingeborg, svigersønnen Jacob Appel og barnebarnet Margrethe.

Mere

I portrætsamlingen på Frederiksborg Slot - Det Nationalhistoriske Museum kan man se Erik Henningsens færdige billede, som er nået større end det, som befinder sig i Ribe Kunstmuseums samlingen.