En lille pige der syr

Peter Ilsted (1861-1933)

En lille pige der syr1898-1902

  • Olie på lærred, 62,5 x 55 cm
  • RKMm0084
  • Udstillet på museet

Den lille pige på den høje stol

I en stue sidder en lille pige på en stol. Stolen synes alt for høj til hende. Pigen sidder med noget i sine hænder. Det er svært at se helt præcist, hvad det er. Syr hun? Strikker hun? Måske noget helt tredje? Det er vist også underordnet. Vigtigere er det, at vi fornemmer en stemning i den varme, soloplyste stue.

De stille stuer

Sammen med flere andre kunstnere omkring år 1900 holdt Peter Ilsted af at male inden for hjemmets fire vægge. Private stuer blev således til atelier, inspiration og motiv. Det såkaldte interiørmaleri blev populært i en tid, hvor verden uden for hjemmet ændrede sig med hastige skridt. Men indenfor herskede der en kontrolleret ro, der af danske kunstnere oftest blev frembragt i lyse stuer med enkel indretning, en rygvendt kvinde eller pige – og en rungende, ubestemmelig stilhed.

Et familiebillede?

Peter Ilsted havde ofte familiemedlemmer som hovedpersoner i sine interiørbilleder. Den lille pige kunne være en af Ilsteds tre døtre, som han malede gentagne gange. Peter Ilsted var bror til Ida Ilsted (senere Ida Hammershøi) og husbond til Ingeborg Ilsted. De to kvinder ses sammen med Vilhelm Hammershøis søster Anna på maleriet Tre unge kvinder, der også er en del af Ribe Samlingen

Mere

Se referenceværket, Tre unge kvinder