En kaffepassiar

Viggo Johansen (1851-1935)

En kaffepassiar1884

  • Olie på lærred, 108 x 138 cm
  • RKMm0101
  • Udlånt

Et roligt øjeblik

Viggo Johansen har malet et roligt øjeblik. Et klart lys falder ind fra højre og oplyser to kvinder, der snakker over kaffe. Vi er i øjenhøjde med scenen, som om vi sidder ned og deltager i selskabet.

Billeder fra hjemmet

Kunstneren havde en stor familie, som fyldte meget i hans liv. Han valgte ofte at male billeder i hjemmet – tit af hans kone Martha og deres børn i dagligdagen. Se for eksempel Kunstnerens hustru og hans døtre på museet. I En kaffepassiar kender vi dog ikke personerne.

Valg af motiv

I første halvdel af 1800-tallet begyndte danske kunstnere at lave billeder fra folks hjem. De var tydeligt opstillede og skulle vise folks bedste side. Viggo Johansen var derimod inspireret af naturalismen, som var en international kunstnerbevægelse. De ville vise verden, som den faktisk så ud. Det førte til mere afslappede og tilsyneladende tilfældige billeder fra hverdagen.

Valg af malemåde

En kaffepassiar er malet med rolige og tydelige penselstrøg. Ligesom andre naturalister ønskede Viggo Johansen at male et naturligt lys og overbevisende farver. Både hans valg af motiv og malemåde havde altså som mål at vise en virkelighed, folk kunne genkende. Som for eksempel en tår kaffe og en snak med veninden.

Mere

Se familiebilledet Kunstnerens hustru og hans døtre eller se en opstilling af samme kunstner: Krabbe på et tinfad