Tidligere udstilling: 12.9.2020 - 3.1.2021

Hans Scherfig

Mange kender Scherfigs farverige og fantasifulde malerier, og Ribe Kunstmuseum ejer et af hans hovedværker, som på udstillingen bliver suppleret med værker både fra andre danske museer og fra private samlinger.

Hans Scherfig: "Urskov", 1946. Ribe Kunstmuseum.
Hans Scherfig: "Urskov", 1946. Ribe Kunstmuseum.

Den danske maler og forfatter Hans Scherfig (1905-1979) favner bredt. Hans farveglødende malerier af jungle og savanne vækker drømme om en fjern og anderledes verden langt fra enhver grå hverdag. I sit forfatterskab karikerer han menneskernes egoisme og magtbegær, og han gør op med sin tids skolevæsen og borgerlige dannelse. I sine malerier kommenterer han ligeledes på samfundet, fx ved at fremstille en dommer som en mandril. Og et billede som Elefanternes Kirkegård fra 1941, er er en replik til 2.verdenskrig, hvor Scherfig grundet sit politiske ståsted fængsles - han er erklæret kommunist og medlem af DKP.

Som ung studerer Scherfig zoologi på Københavns Universitet, og samtidig udstiller han som autodidakt maler i Studentersamfundets lokaler. Han forlader herefter studiet for at arbejde som maler på fuldtid. Scherfig har en forkærlighed for dyr og gengiver et hav af arter i sine billeder. Prøv engang at stå foran et af de store junglebilleder i et stykke tid og se, hvor mange forskellige dyr, du kan finde! Måske dukker der en guldsmed frem bag en plante – eller måske gemmer der sig en kamæleon på træets øverste gren?

Scherfigs syn bliver i 1940’erne dårligt. Han lider af en øjensygdom, og da det var værst, var hans syn 2 % af normalen. Han bliver dog opereret og kan derfor stadig arbejde med hjælp fra stærke briller. I perioder, hvor hans syn var for dårligt til at male, blev hans forfatterskab opprioriteret, og her udstiller han for alvor det samfund, der omgiver ham. Få kan som ham på en gang spydigt og satirisk beskrive bestemte befolkningsgrupper, så man levende kan se dem for sig. I montren ses et lille udvalg af Scherfigs skrifter.

Scherfig dør af en blodprop i 1979, 73 år gammel. Han er begravet på Assistens Kirkegaard, hvor hans gravmæle er en stor skildpadde uden indskrift.

Udstillingen viser et udvalg af værker fra udstillingen Hans Scherfig. Myter og drømme, der i sommers kunne opleves på Nivaagaard Malerisamling.